Provoněný dort
- Alena
- Přidat komentář
- Dezerty, Dorty
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
K tomuhle dortu mě inspiroval pořad „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“, když tam pekly zázvorky. Tak proč si ho neupéct na Nový rok.
250g hladké mouky
250g mletých mandlí
1 lžička zázvoru
1 lžička skořice
280g cukru
1 lžička jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
150 ml oleje
1 vejce
250 – 300 ml podmáslí či kefíru
1 pomeranč
Krém:
250g smetany ke šlehání
100g bílé čokolády
Na potření:
250g smetany ke šlehání
2 lžičky cukru moučkového
1 lžička skořice
1 lžička zázvoru
cca 80g mandlí namletých
něco na ozdobu
V míse smícháme mouku, mleté mandle, cukr, skořici, zázvor, jedlou sodu a prášek do pečiva. Přistrouháme pomerančovou kůru cca z ½ pomeranče. Přilijeme olej a podmáslí, rozklepneme vejce a pořádně promícháme. Někdy bývá podmáslí tak hutné, že musíme přilít. Těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Pečeme v rozpálené troubě na 180°C cca 50 min.
Vychladlé rozkrojíme vodorovně na polovinu.
Na krém ohřejeme smetanu, sundáme z plotýnky a v ní rozpustíme nasekanou bílou čokoládu. Řádně promícháme. Dobré je si toto připravit den předem. Nebo nechat chladit min 6 hodin. Potom našleháme do hedvábného krému.
Jeden vychladlý plát dáme zpátky do dortové formy. Pokapeme šťávou z půlky pomeranče. Rozetřeme krém. Přiklopíme druhou částí, kterou jsme taktéž pokapali šťávou. Dáme do lednice chladit.
Smetanu si našleháme s cukrem dotuha. 1/3 si dáme do zdobícího sáčku. Do zbytku zamícháme koření.
Dortovou formu sejmeme a celý dort pomažeme okořeněnou šlehačkou. Posypeme namletými mandlemi.
Potom jen nastříkáme šlehačku ve zdobícím sáčku a ozdobíme dle fantazie.
PS: Já použila ořechy, kousek marcipánu v čokoládě a cukrové perličky.
© 2017-2024 poctivachut.cz – All rights reserved