Vánoční dort na zlatou adventní neděli
- Alena
- Přidat komentář
- Dezerty, Dorty, Sváteční pečení
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Korpus mandlový:
200g cukru
4 vejce
4 lžíce vařící vody
70g mandlové mouky – rozemleté blanšírované mandle
130g polohrubé mouky
špetka soli
Krém:
500g mascarpone
250ml smetana ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
250g marcipánu
125g malin
vaječný koňak
zlatá barva
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky našleháme s cukrem a vařící vodou do krásně hebké pěny. Přidáme namleté oloupané mandle. Bílky našleháme se špetkou soli na pevný sníh. Postupně do žloutkové směsi na střídačku přidáváme mouku a sníh. Opatrně vše zamícháme. Na dno dortové formy dáme pečící papír (Já čtverec papíru normálně přivřu do formy a potom ostřihnu) a těsto na něj nalijeme. Od středu těsto trochu přihrneme do stran, aby nám vprostřed vznikl trochu dolík. Pečeme při 180°C asi 30 – 45 min. Provedeme zkoušku špejlí. Doprostřed zapíchneme špejli a pokud ji vytáhneme suchou, je dort upečený.
Krém: Mascarpone, smetanu a cukr našleháme do hladkého krému.
Sestavení dortu: Upečený korpus dvakrát rozřízneme. Krém si rozdělíme na 6 dílů. Marcipán rozdělíme na 3 díly, dva rozválíme na placku o průměru korpusu. Z 3. dílu vytvoříme kuličky a ozdoby na dort. Kuličky obalíme v zlaté barvě. Na podnos, či talíř dáme jeden díl korpusu. Pokapeme vaječným koňakem. Potřeme 1. dílem krému, aby krém byl vyšší u okrajů. (Vprostředku takové lůžko) Na střed nandáme polovinu malin a přiklopíme kolečkem marcipánu. 2 díl korpusu natřeme dalším dílem krému a tím krémem přiložíme na marcipán. Potom následuje pokapání vaječným koňakem, krém, maliny marcipán krém a 3 díl piškotu. Necháme v lednici zatuhnout. 5. dílem krému potřeme lehce dort a 6. dílem nastříkáme ozdobné tvary na dort. Dozdobíme vytvořenými ozdobami z marcipánu
© 2017-2024 poctivachut.cz – All rights reserved