Vlažný houbový salát
Salát

Vlažný houbový salát

Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na půl kolečka a česnek na plátky, pórek na kolečka. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rajčata dle

celý recept »
Zapečené kapustičky
Předkrm

Zapečené kapustičky

Růžičkovou kapustu očistíme (sloupneme vrchní lístky) a rozkrojíme na ¼ nebo ½
dle velikosti. Na pánvičce na oleji orestujeme slaninu a cibuli pokrájenou na kostičky.<br

celý recept »
Brambory s bršlicí
Příloha

Brambory s bršlicí

Brambory oloupeme a uvaříme nakrájené na kostičky v osolené vodě. Slijeme. Na másle, sádle či oleji usmažíme cibuli, přihodíme nasekanou bršlici, osolíme, okmínujeme. Chvilku restujeme. Tuto

celý recept »
Salát z fazolí
Příloha

Salát z fazolí

Konzervy vylejeme do sítka a fazole pořádně propláchneme. Necháme okapat. Uvaříme vajíčka natvrdo – viz Jak na to. Uděláme zálivku z okurkového nálevu, oleje, hořčice, soli

celý recept »
Toustové pečené knedlíčky
Příloha

Toustové pečené knedlíčky

Toustové chleby nakrájíme na kostičky (můžeme to udělat i den předem). V mléce
rozmícháme vajíčka a nalijeme na nakrájený chléb do mísy. Promícháme a necháme
nasáknout.

celý recept »
Bramborové placky
Příloha

Bramborové placky

Brambory uvaříme ve vodě nejlépe den předem. Brambory oloupeme a
nastrouháme. K nastrouhaným bramborám přidáme mouku (podle typu brambor tolik,
aby bylo těsto měkké, ale

celý recept »
Zelný salát
Salát

Zelný salát

Zelí nakrouháme velice najemno. Osolíme a rukama promačkáme, necháme asi ½
hodiny odležet. Potom ochutíme octem a špetkou kmínu.

celý recept »
Salát Waldorf
Salát

Salát Waldorf

Řapíkatý celer oloupeme – jen taková ty dlouhá vlákna. Jablka vykrájíme. Celer i jablka nakrájíme na tenké plátky. Zakapeme citronovou šťávou. Přidáme majonézu, zakysanou smetanou,

celý recept »
Rohlíky
Pečivo

Rohlíky

Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Vlahé mléko nalijeme na droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme rozpuštěný tuk,

celý recept »
Marinované ředkvičky
Salát

Marinované ředkvičky

Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, přidáme nasekanou pažitku a pampeliškové listy. Osolíme, opeříme a zakapeme olejem. Necháme min. 10min odležet. Může jíst jako přílohu a

celý recept »
Pečené jehněčí nebo kůzlečí maso s nádivkou.
Příloha

Bylinkové noky

Žloutky utřeme se změklým máslem, přidám mléko a mouku. Osolíme. Přidáme bylinky. (Hlavně ať jsou všechny suroviny pokojové teploty). Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Lžící

celý recept »
Bramborovo- celerové pyré
Příloha

Bramborovo- celerové pyré

Celer a brambory uvaříme v osolenou vodě do měkka. Scedíme. Rozšťoucháme. Postupně přilíváme ohřátou smetanu a přidáváme máslo. Vařečkou nebo pevnější metlou našleháme na jemnou

celý recept »
Hranolky pečené v troubě
Příloha

Hranolky pečené v troubě

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Dáváme je do studené vody.
Před pečením brambory osušíme. Hranolky by měly být spíše silnější, neměly by být<br

celý recept »
Bramborový salát s ředkvičkami
Příloha

Bramborový salát s ředkvičkami

Uvaříme brambory. Oloupeme a necháme vychladnout. Slaninu nakrájenou na
kostičky necháme na pánvičce vyškvařit. Přidáme brambory na plátky a zalijeme
vývarem. Necháme projít varem. Hořčici,

celý recept »