Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Hovězí vývar – základ pro polévky, omáčky

SUROVINY

500g hovězího masa s kostí (třeba hrudí)
1 mrkev
1 petržel
½ celeru
1 cibule i se slupkou
1 stroužek česneku
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
stonky z petržele a libečku (lístky si schovávám na ozdobu)

POSTUP

Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivede k varu. Zprudka necháme asi 10 min vařit a poté ztlumíme, aby vývar jen lehce bublal. Vývar takzvaně táhneme 2 až 5 hodin. Pěnu odstraňujeme. Potom vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno. Maso obereme a natrháme po vláknu. Zeleninu vyhodíme.

Vývar by měl být zlato hnědý. Pokud chceme mít vývar ještě tmavší, před vařením kosti a maso opečeme.

Vývar můžeme vařit až 10 hodin a nemusíme ho hlídat. Proto je dobré ho vařit přes noc.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Vejce naměkko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek tekutý Opláchnuté, nepoškozené vejce vložíme do vařící vody a vaříme...
Do mísy nasypeme kuskus, zalijeme vařící vodou. Přiklopíme. Necháme asi 10 min stát, dokud nevstřebá všechnu...
Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem do husté pěny. Přidáme škrob a mouku. Bílky vyšleháme na pevný...
Žloutky, olej, šťávu z citronu a hořčici dejte do nádoby tyčového mixéru. Mixér dejte až na dno,...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Rajče spaříme, oloupeme – viz jak na to a nakrájíme. Na pánvi rozpustíme máslo a šalotku v ní orestujeme....
Díly – to znamená, podle množství kolik potřebujete na salát, pokud si děláte salát jen pro sebe, potřebujete jen lžíce,...
Připravíme si formu, vymažeme a vysypeme. Žloutky našleháme s ½ cukru a Přidáme škrob, ořechy a mouku s práškem do pečiva. Bílky...

RECEPTY