Základy vaření

Zde jsem si pro Vás připravila základní recepty.

Základní kynuté těsto na buchty, šátečky, záviny

Celý život dělám kynuté těsto jednoduše jako má babička.

drobenka

Recept na drobenku. Posypat můžete jakýkoli koláč

Zeleninový vývar

Zeleninu opereme, nakrájíme na větší kousky, cibuli na osminky. Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou

Drůbeží vývar

Maso i zeleninu omyjeme. Zeleninu nakrájíme na větší kousky. Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l)

Krokety z batátů

Batáty okrájíme a nakrájíme na kousky. Dáme vařit do osolené vody doměkka. Scedíme. Rozmixujeme.

Riccotové noky

Brambory nastrouháme najemno. Přidáme vejce, riccotu, sůl a mouku. Vše zpracujeme rychle.

Pečené brambory

Brambory oloupeme jen dle svého uvážení. (Já většinou peču neloupané, záleží na kvalitě.)

Krupicové noky

Do kastrolu dáme vařit vodu. Přidáme máslo. Když se to začne vařit, přisypeme krupičku a vaříme tak dlouho....

Lívance

Základní recept na lívance

Kuskus – základní příprava

Do mísy nasypeme kuskus, zalijeme vařící vodou. Přiklopíme. Necháme asi 10 min stát...

Bramborová kaše

Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky. Zalijeme teplou vodou a dáme vařit. Osolíme. Vaříme do měkké.

Domácí tatarská omáčka

Uděláme majonézu podle receptu ze sekce „Základy vaření“. Šalotku, okurky a kapary nasekáme najemno. Přidáme do majonézy. Osolíme a opepříme.

majoneza

Žloutky, olej, šťávu z citronu a hořčici dejte do nádoby tyčového mixéru. Mixér dejte až na dno, zapněte jej a pomalu s ním vyjíždějte nahoru.

Čokoládová omáčka

Vaříme stejně jako pudink. Pokud omáčku namícháme s rumem, získáme výborný čokoládový likér.

Základní palačinkové těsto

Těsto vždy nejdříve promícháme a pomocí naběračky nalejeme dostatečné množství těsta, a opět krouživým pohybem vytvoříme krásnou palačinku.

Domácí vanilkový cukr a extrakt

Proč kazit dobré jídlo umělými vanilínovými cukry a esencemi, když výroba je tak jednoduchá a v přepočtu velmi levná.

jíška

Na rozpálený kastrůlek dáme máslo nebo sádlo a necháme rozpustit. Přisypeme mouku a mícháme na mírném plameni, až jíška změní konzistenci a je krásně zlatavá

Základní koláčové kynuté těsto

Celý život dělám kynuté těsto jednoduše jako má babička. Ohřejeme mléko jen tak aby bylo vlahé. Do mísy prosejeme mouku a uděláme důlek. Přidáme cukr a opět uděláme důlek.

Těstoviny

Těstoviny dělám podle receptu z kuchařky vydané roku 1921. Mám je nejraději. Pokud vyrábím těstoviny pro sladkou úpravu, místo hrubé mouky dávám hladkou a polohrubou.

Hovězí vývar – základ pro polévky, omáčky

Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivede k varu. Zprudka necháme asi 10 min vařit a poté ztlumíme, aby vývar jen lehce bublal.

Piškotová roláda

Základní recept na piškotovou roládu. Při naplnění opatrně roztočíme a naplníme, džemem, krémem atd.

Jak uvařit vajíčka?

Postup jak uvařit základní vajíčka. Vejce naměkko, Vejce na hniličku a vejce na tvrdo

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK